z kawą

Dobór między kawą sypką oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na wiadomości, którą przynosi nam producent. Jakim sposobem wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

Kawa bezkofeinowa mielona

Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością powoduje, że nawet najbardziej luksusowy gatunek kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety

Kawa Kopi Luwak Sumatra

Kawa mielona jest świetną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz dalej zależy nam na właściwej jakościowo kawie. W owym czasie najszybszym sposobem jej uzyskania jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W doborze dobrej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odkryć się cała lista składników artykułu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.